NOS NieuwsAangepast

Vrouwenwagons in Thaise treinen

In een groot aantal Thaise treinen zijn sinds gisteren aparte wagons voor vrouwen en kinderen in gebruik. Met de maatregel wil de overheid het seksuele geweld tegen vrouwen tegengaan.

'Alleen voor vrouwen en kinderen' staat op de buitenkant van de treinwagons. Van binnen hebben de treinstellen roze gordijnen in plaats van blauwe en zijn ze gedecoreerd met wit-roze bloemen. Jongetjes mogen alleen mee naar binnen als ze jonger zijn dan tien jaar en niet langer zijn dan 1 meter 50. Niet alleen de passagiers, ook het voltallige personeel bestaat uit vrouwen. Volgens de directeur van de treinmaatschappij zijn de controleurs, de cateringmedewerkers, de agenten en de schoonmakers in de wagons allemaal vrouw.

De vrouwenwagons bevinden zich in de treinen op de belangrijkste routes naar het zuiden, noorden en het noordoosten van het land. De nachttreinen op deze trajecten zijn ook populair bij rugzaktoeristen.

Verontwaardiging

Vorige maand ontstond er grote verontwaardiging in Thailand nadat er een 13-jarig meisje in een nachttrein verkracht en vermoord werd. De dader was een 22-jarige schoonmaker van de spoorwegen. Nadat hij het meisje vermoord had, gooide hij haar uit het raam. Het lichaam van het meisje, dat drie dagen vermist was, werd gevonden langs het spoor in de provincie Prachuap Khirikhan. Ze was samen met twee zussen onderweg van het zuiden van Thailand naar Bangkok.

Het misdrijf leidde tot protesten tegen de Thaise spoorwegen. De spoorwegen meldden gisteren dat er veel maatregelen genomen zijn om het geweld tegen te gaan. Naast de vrouwenwagons zijn er strengere regels voor het gebruik van alcohol in de trein en wordt het verleden van het treinpersoneel uitgebreid gecontroleerd.

Thaise media melden dagelijks over verkrachting, moord en geweld tegen vrouwen. Het ministerie van Volksgezondheid telde vorig jaar 13.000 gevallen. Dergelijke incidenten in treinen zijn daarentegen zeldzaam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl