Autobedrijf Fiat is na 115 jaar niet meer Italiaans. Vandaag keurden de aandeelhouders de fusieplannen met Chrysler goed. Fiat gaat onder de naam Fiat Chrysler Automobiles verder en vestigt zich in Nederland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Het fusiebedrijf vestigt zijn hoofdkantoor in Groot-Brittannië en krijgt onder de nieuwe naam beursnoteringen in Milaan en New York. De fabrieken in Italië blijven wel gewoon draaien. Ook de administratieve en technische banen blijven in Turijn. In Nederland krijgt Fiat alleen een juridische vestiging.

Geschiedenis

Giovanni Agnelli richtte Fiat (Fabbrica Italiana Automobili Torino) op in 1899. Al snel groeide het bedrijf ook internationaal. Tijdens de Eerste Wereldoorlog produceerde Fiat voornamelijk voor het leger. In de Tweede Wereldoorlog lag de autoproductie bijna stil.

Fiat profiteerde na de oorlog van de groeiende behoefte aan betaalbare auto's. Na 2000 stak Fiat enkele oude modellen in een modern jasje, zoals de Panda en de Punto.

De afgelopen jaren waren niet makkelijk voor Fiat. Het bedrijf moet stevig concurreren met de opkomende massaproductie uit Azië. Met de fusie met Chrysler hoopt Fiat de concurrentie met grote spelers als General Motors, Volkswagen en Toyota te kunnen aangaan.

STER reclame