NOS NieuwsAangepast

IBAN: gemopper en hilariteit

De eerste IBAN-dag is goed verlopen. Dat concludeert Bernard Juffermans, die het IBAN-programma voor De Nederlandsche Bank op poten zette. Vanaf vandaag is het bekende rekeningnummer verleden tijd en kan er alleen nog geld worden overgemaakt met het IBAN-nummer, een combinatie van achttien letters en cijfers.

De omschakeling verliep vandaag vrijwel zonder problemen. Juffermans: "Er waren geen grote knelpunten. Er heeft zich bij ons maar een bedrijf gemeld dat problemen had met de automatische incasso. Die hebben we doorverwezen naar de betreffende bank. Niet alles verliep uiteraard vlekkeloos, maar we zijn tevreden".

De grootste overgang was volgens Juffermans die voor de consumenten. "De verandering van het rekeningnummer was geen makkelijke boodschap om aan de gebruikers over te brengen. Maar de reacties op internet waren vandaag over het algemeen gematigd positief. We waren zelfs trending topic op Twitter, dat is De Nederlandsche Bank nog nooit gelukt."

Website

Vooral het onthouden van het achttien-cijferige nummer was voor veel mensen nog even wennen. Zo hebben miljoenen Nederlanders bijvoorbeeld nog bankpassen waar alleen het oude rekeningnummer op staat. Sommige banken vergoeden de kosten van nieuwe passen met het IBAN-nummer, andere banken niet.

Om er snel achter te komen wat je IBAN-nummer is, werd de website www.ibanbicservice.nl in het leven geroepen. Daar kunnen bezoekers hun oude rekeningnummer invullen en vervolgens zien wat hun IBAN-nummer is. De site is een initiatief van de gezamenlijke Nederlandse banken.

Twitter

Op de sociale media zorgde het IBAN-nummer voor hilariteit, maar ook gemopper. Twitteraar Jordi van de Bovenkamp was duidelijk niet blij met de vernieuwing en plaatste "de I van IBAN, één vinger in de lucht", waarna hij een foto van een middelvinger postte.

Maar het nieuwe banknummer was vooral aanleiding voor heel veel grappen. Zo twitterde schrijver en cabaretier Arjen Lubach een foto van een acceptgiro met tientallen vakjes. Journalist Lammert de Bruin vroeg zich af of zijn banksaldo ook uitgebreid kon worden met achttien cijfers.

Geslaagd

Juffermans heeft zich vandaag vermaakt met alle hilariteit die voorbij kwam. "Als ik van tevoren had geweten dat er zo goed op gereageerd zou worden, had ik meteen mijn handtekening onder het project gezet. Volgens mij is het prima geslaagd."

Veel twitteraars gebruikten het platform om vragen te stellen over de omschakeling. ABN AMRO merkte dit ook. "Normaal krijgen we zo'n 60 à 70 tweets met vragen per uur. Vandaag lag dit aantal flink hoger met 170 tweets per uur", aldus een woordvoerder.

Nazorg

Bedrijven en particulieren die problemen hebben met de overgang naar het IBAN-nummer kunnen terecht bij De Nederlandsche Bank. "Tot ongeveer half september verlenen we een nazorgprogramma. Daarna blijven we uiteraard via internet en telefoon beschikbaar voor vragen en informatie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl