Het Spaanse hooggerechtshof buigt zich over de vraag of het bevoegd is om ex-koning Juan Carlos te dwingen om een vaderschapstest te laten doen. Een 58-jarige Spanjaard zegt dat Juan Carlos zijn vader is en wil dat via de hoogste rechter bewijzen.

Volgens Alberto Solà Jimenéz had zijn moeder toen ze 17 of 18 jaar oud was een affaire met de koning. Allerlei rechtbanken weigerden de zaak tot nu toe te behandelen omdat Juan Carlos onschendbaar was. Maar nu de koning is teruggetreden, denkt Jimenéz een kans te maken dat de zaak alsnog in behandeling wordt genomen.

Regering

De Spaanse regering heeft in een spoedwet bepaald dat Juan Carlos nog steeds bescherming geniet, maar dat het hooggerechtshof per geval mag bekijken of een zaak in behandeling mag worden genomen. De hoogste rechter gaat nu bekijken of de koning verplicht kan worden een DNA-test te doen.

De advocaat van Alberto Solà Jimenéz is niet optimistisch over de uitkomst en heeft de zaak inmiddels ook voorgelegd aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

STER reclame