Een petitie waarin gevraagd wordt om het ontslag van burgemeester Van Aartsen is verstuurd naar het kabinet, de Tweede Kamerfracties en de gemeente Den Haag. Ruim 17.500 mensen hebben hun handtekening gezet.

De Haagse burgemeester kreeg kritiek op zijn besluit om niet in te grijpen tijdens een pro-Gaza-demonstratie, vorige week donderdag. Toen riepen radicale moslims antisemitische leuzen. Sommige deelnemers riepen op tot het vermoorden van Joden.

Grenzen overschreden

''Als er bij een demonstratie wordt opgeroepen Joden te doden, en de woordvoerder van Van Aartsen meldt dat er geen grenzen zijn overschreden, zijn er grenzen overschreden'', schrijft initiatiefnemer Michiel Mans.

Tijdens het protest waren er vlaggen te zien van ISIS, de terreurgroep die een streng islamitische staat heeft uitgeroepen in delen van Syrië en Irak.

Later besloot het Openbaar Ministerie voortaan eerder in te grijpen bij discriminatie tijdens betogingen. Het OM heeft geleerd van de pro-Gaza-demonstraties in Den Haag, zei persofficier Lisan Wösten.

Reactie Den Haag

De gemeente Den Haag betreurt het dat de petitie is ingediend op basis van verkeerde informatie. De gemeente benadrukt dat een woordvoerder van burgemeester Van Aartsen heeft gezegd dat er tijdens de demonstratie van vorige week donderdag geen strafbare feiten zijn geconstanteerd door de politie en niet dat er geen grenzen zijn overschreden. Dat is iets heel anders, aldus de gemeente.

Dat het Openbaar Ministerie deze week toch twee aanhoudingen heeft verricht op basis van videobeelden, is volgens Den Haag begrijpelijk. Maar op het moment van de demonstratie constateerden politiemensen volgens de gemeente geen strafbare feiten.

STER reclame