NOS NieuwsAangepast

Turken in Deventer naar stembus

Door verslaggever Ewout de Bruijn

Onder de trapezes en rekstokken van sporthal De Scheg staan witte kartonnen stemhokjes. De voertaal is Turks en de naam van premier Erdogan zoemt rond.

De sporthal in Deventer is, samen met Ahoy Rotterdam, de komende vier dagen de plek waar Nederlandse Turken een nieuwe president kunnen kiezen. Voor het eerst wordt het staatshoofd rechtstreeks gekozen en ook voor het eerst hoeven Europese Turken niet naar hun vaderland om te stemmen.

Fantastische man

Een gezin uit Sneek is naar De Scheg gekomen om op Erdogan te stemmen. "Een fantastische man", zegt de vader. Zijn vrouw knikt instemmend en glimlacht.

Ook andere kiezers gaan op de zittende premier stemmen. Ze vinden dat onder zijn leiding het leven beter is geworden. Ook Turken in andere landen profiteren daarvan, is de opvatting.

Veel misgegaan

Over de andere twee presidentskandidaten hoor je bijna niemand. "Triest", zegt een vrouw die waarnemer is voor de linkse kandidaat Ekmeleddin Ihsanoglu. "Bij vorige verkiezingen is veel misgegaan, dat proberen we te voorkomen."

Ze kiest haar woorden zorgvuldig, uit angst dat ze het democratische proces verstoort. Die democratie is volgens haar overigens ver te zoeken in Turkije. "Als Erdogan wint kan hij de grondwet doen schudden en dat is best eng."

Lage opkomst

Er is veel tijd om te praten, want druk is het vooralsnog niet. Zesduizend mensen hebben zich online aangemeld om in Deventer te mogen stemmen. De dranghekken voor de deur en de 24 stembureaus in de sporthal laten zien dat op een hogere opkomst was gerekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl