NOS NieuwsAangepast

1745 DNA-hits door uitwisseling

Nederland en België hebben voor het eerst een grote hoeveelheid DNA-gegevens van criminelen uitgewisseld. Bij het vergelijken van genetisch materiaal werden 1745 matches gevonden.

In 576 gevallen betekent het dat een persoon aan een misdrijf gekoppeld kan worden. In de meeste gevallen werd bij een Belgisch spoor een persoon in een Nederlandse database gevonden, in de andere gevallen andersom.

Met die sporen gaat de politie de komende weken aan de slag. Volgens het NFI gaat het daarbij om zo'n 10 ernstige misdrijven.

Bij de ruim duizend andere DNA-matches zijn meer gegevens nodig om het onderzoek verder te helpen.

Spectaculair

Volgens Jan De Kinder, directeur van het Belgische Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie, zijn de resultaten spectaculair. "Het aantal heeft mij sterk verrast."

"Het is een heel positief resultaat, want voor die misdrijven was er mogelijk geen enkel spoor dat kan leiden tot de dader, en nu hebben we plots een naam die eraan kan worden gelinkt. Die mensen zullen zich moeten verklaren", zei De Kinder in het radioprogramma De Ochtend.

"Er zijn minstens 576 slachtoffers, en we gaan nu trachten enig antwoord te bieden op wat hen overkomen is."

Buurland

Elk land heeft zijn eigen databank opgebouwd met DNA-materiaal dat is gevonden op de plek van een misdrijf en met DNA van personen die verplicht werden dat af te staan. Het is sinds 2008 mogelijk die gegevens met andere landen uit te wisselen.

Nederland heeft sinds de zomer van 2008 veel gegevens uitgewisseld, met onder meer Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Met België kon dat nog niet, omdat het land zijn wetgeving nog moest aanpassen en de database gestandaardiseerd moest worden.

Nederland is volgens De Kinder interessant voor België, omdat het een buurland is, en omdat Nederland veel ervaring heeft met het uitwisselen van DNA-materiaal met andere landen. De komende maanden wil België ook DNA-materiaal vergelijken met andere Europese landen.

België is het twintigste land waarmee Nederland DNA-materiaal vergelijkt. Bekijk hier hoeveel DNA-matches het vergelijken met andere landen heeft opgeleverd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl