NOS NieuwsAangepast

RIVM: geen extra maatregelen ebola

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu neemt geen extra maatregelen naar aanleiding van de ebola-uitbraak in West-Afrika. Artsen en gezondheidswerkers zijn alert op mogelijke ebola-patiënten, maar niet meer dan anders.

Volgens het RIVM is de kans uiterst klein dat een reiziger het virus meebrengt naar Nederland. Artsen handelen volgens vaste protocollen om snel ebola-patiënten te herkennen en die werken volgens het RIVM goed.

In Groot Brittannië zijn er wel grote zorgen over de ebola-uitbraak. De Britse ministers van Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken hebben een spoedberaad belegd over het virus. De angst in Groot Brittannië is groter omdat er rechtstreekse vluchten gaan vanuit landen die getroffen zijn door het ebola-virus.

Alleen bij nauw contact

Het RIVM benadrukt dat het risico klein is dat je in Nederland ebola kunt krijgen. Alleen bij nauw contact met een besmet persoon, via bloed, ontlasting, urine, sperma, braaksel of zweet kun je het oplopen.

Sinds februari is er een ebola-uitbraak in West-Afrika. In Sierra Leone, Liberia, Guinnee en Nigeria werden mensen getroffen. Een infectie van het virus gaat gepaard met bloedingen en de meeste patiënten overlijden.

Schiphol

Op luchthaven Schiphol geldt nog geen specifieke ebola-richtlijn voor reizigers en cabinepersoneel. Dit omdat er geen rechtstreekse vluchten aankomen uit de West-Afrikaanse landen Guinee, Sierra Leone en Liberia. De GGD Haarlem adviseert Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl