Online huishoudboekje AFAS Personal mag geen automatische koppeling meer maken tussen het huishoudboekje en de internetbankieromgeving van ING. Dat heeft de rechter besloten in een kort geding dat ING had aangespannen.

Consumenten kunnen met AFAS Personal de transactiegegevens van meerdere bankrekeningen bijeenbrengen om zo inzicht te krijgen in hun inkomsten en uitgaven. Gebruikers konden via AFAS inloggen bij ING, daarna worden hun gegevens automatisch verwerkt in het huishoudboekje.

Daar moet AFAS nu dus mee stoppen. ING staat niet toe dat klanten hun inloggegevens op sites van derden intoetsen. Dat staat in de algemene voorwaarden voor gebruikers en de rechter vindt dat AFAS klanten aanzet tot het handelen in strijd met die voorwaarden. Als AFAS niet stopt met de mogelijkheid, moet het bedrijf een dwangsom van 10.000 euro per dag betalen aan ING.

AFAS zegt per direct te stoppen met de automatische koppeling. Het bedrijf is 'enorm teleurgesteld' over de beslissing van de rechter en vindt dat het klantbelang niet centraal staat. AFAS weet nog niet of het in beroep gaat tegen de uitspraak.

STER reclame