Op zondag een pakketbezorger op je stoep, vanaf 30 augustus kan het. Want dan begint PostNL met het bezorgen van pakketten op zondag. Daarmee is het bezorgbedrijf het eerste op het vasteland van Europa dat zeven dagen per week artikelen aan huis levert.

Het gaat om een proef. Na drie maanden evalueert PostNL of de extra bezorgdag aanslaat bij klanten.

Online winkelen

De proef wordt uitgevoerd op aandringen van webwinkel Coolblue. Steeds vaker kopen mensen hun artikelen online. Maar de aankopen op zaterdag vielen volgens de webwinkel tegen omdat klanten het artikel dan niet de dag erna in huis hebben.

Coolblue-directeur Pieter Zwart: "Waarom moet ik wachten tot maandag, terwijl ik juist zondag vrij ben? Het was een van de meest gehoorde vragen van onze klanten. En dat is best logisch, als je bedenkt dat 14,3 procent van je leven een zondag is.''

Coolblue beschouwt de nieuwe bezorgmogelijkheid overigens niet als een proef. Het bedrijf zal doorgaan met het laten bezorgen van pakketten op zondag, ongeacht of PostNL hiermee doorgaat of niet.

Vanaf september zullen ook andere webwinkels als Mycom, iCentre en Dixons de dienst gebruiken.

Minder post, meer pakketjes

De extra bezorgdag levert geen banen op bij PostNL. ''Hetzelfde aantal pakketten wordt nu over meer dagen verspreid. Wat er aan bezorgingen op zondag bijkomt, gaat er bij andere dagen van af", zegt een woordvoerder. "Wel is de kans dat mensen thuis zijn veel groter. Daar verdienen we op.''

De zondagse bezorgoptie voor webwinkels markeert de overgang van PostNL van brieven- naar pakketbezorger. In het laatste kwartaal verwerkte PostNL 11,5 procent minder brieven en 5,3 procent meer pakjes. Dat is ook de reden waarom er sinds begin dit jaar geen post meer wordt bezorgd op maandag.

Gisteren begon het bedrijf 300 nieuwe afhaalpunten voor pakketten in België. Die zijn volgens PostNL nodig om ook het groeiend aantal pakketverzendingen in dat land te kunnen verzorgen.

Concurrenten

Concurrenten DHL en UPS hebben nog geen concrete plannen om zeven dagen per week pakketten te bezorgen.

STER reclame