In Amsterdam zijn huurwoningen in de vrije sector nog nooit zo duur geweest. In het tweede kwartaal stegen de prijzen met 5,6 procent ten opzichte van een jaar eerder, meldt Pararius.nl, een online marktplaats voor huurwoningen.

Opmerkelijk is dat de huren in de rest van Nederland al jaren ongeveer gelijk zijn, ruim onder het recordniveau van vóór de economische crisis. In het tweede kwartaal noteerde Pararius zelfs een kleine daling van 0,1 procent.

Helft hoger

In de Amsterdamse vrije sector betalen huurders nu maandelijks gemiddeld 19,31 euro per vierkante meter. Het oude record van 18,97 euro dateert van het derde kwartaal van 2008.

Daarmee liggen de huren in Amsterdam ruim de helft hoger dan elders, want het landelijke gemiddelde ligt op 12,42 euro.

Drie redenen

Pararius-directeur Jasper de Groot noemt drie oorzaken voor de afwijkende trend in Amsterdam. Ten eerste is er een tekort aan huurwoningen in het middeldure segment, waardoor verhuurders al snel meer dan 1000 euro per maand kunnen vragen. Ten tweede zijn er veel expats, waardoor de prijzen verder worden opgedreven.

Maar de belangrijkste oorzaak is het gebrek aan koopwoningen in de hoofdstad, zegt De Groot. In Amsterdam is maar 32 procent van de huizen een koopwoning, tegen 60 procent landelijk. Daardoor zijn koophuizen erg duur en vragen eigenaren die hun huis in de vrije sector verhuren dus ook een fors hogere huur.

Minder aanbod en vraag

Landelijk is de huurmarkt een stuk minder gespannen, blijkt uit de cijfers van Pararius. Er worden minder woningen te huur gezet, maar ook de vraag neemt af doordat de koopmarkt weer aantrekt.

STER reclame