NOS NieuwsAangepast

Taxi voor halve prijs in Amsterdam

door economieredacteur Leen Kraniotis

Taxi-app Uber wil de vervoersmarkt openbreken door particulieren als chauffeur in te zetten en klanten voor de helft van de prijs van een taxi te laten vervoeren. De nieuwe dienst heet UberPOP en gaat vandaag in Amsterdam van start.

Niet-professionele chauffeurs gaan in hun eigen auto klanten rondrijden. Die kunnen een chauffeur bestellen via de Uber-app. Betaling gaat ook via die app, met een geregistreerde creditcard.

Protesten

Uber introduceerde UberPOP ook al in steden in het buitenland en dat leidde vaak tot protesten van de taxibranche wegens oneerlijke concurrentie en tot juridische stappen. In Brussel werden meerdere auto's van UberPOP-chauffeurs in beslag genomen. In Hamburg werd de dienst onlangs door de autoriteiten verboden. Een rechter hief dat verbod later weer op.

Volgens de wet

Uber erkent dat het zich met UberPOP niet helemaal aan de huidige regels rond vervoer houdt. Chauffeurs zijn in Nederland bijvoorbeeld verplicht een diploma te hebben en ze moeten een chauffeurskaart hebben.

"De huidige wetgeving is verouderd", zegt Niek van Leeuwen, directeur van Uber Nederland. "Gelukkig wordt de wet later dit jaar geëvalueerd en aangepast. Ik verwacht dat er dan ruimte wordt gemaakt voor innovatieve concepten zoals dit."

Eerder zei minister Kamp bereid te zijn de wet aan te passen voor Uber. Maar dat ging toen over de al langer bestaande dienst van Uber, met professionele chauffeurs die klanten vervoeren voor een prijs die vergelijkbaar is met een normale taxi.

Particuliere chauffeurs

Particulieren die voor UberPOP willen rijden, moeten minimaal 21 jaar oud zijn, een interne training volgen, een Verklaring Omtrent het Gedrag afgeven en een verzekerde en gekeurde vierdeursauto hebben uit 2005 of jonger. De dienst beperkt zich in eerste instantie tot Amsterdam.

Uber zegt vandaag van start te gaan met zo'n twintig chauffeurs, maar dat moeten er snel meer worden. Om te beginnen, kunnen een paar duizend van de bijna 100.000 huidige Uber-klanten de nieuwe dienst gebruiken. Als er meer UberPOP-chauffeurs komen, worden meer klanten toegelaten. Ritjes kunnen door gebruikers worden gerecenseerd.

Goedkoper dan taxi

Een rit van 5 kilometer in 10 minuten kost bij UberPOP zo'n 8,50 euro. Met een gewone taxi is dat 17 euro. Een ritje van Amsterdam Centrum naar Schiphol gaat zo'n 21 euro kosten, met een taxi is dat rond de 41 euro. UberPOP heeft een starttarief van 1 euro + 20 cent per minuut + 1,10 euro per kilometer. Een taxi heeft een starttarief van 2,89 euro + 35 cent per minuut + 2,12 euro per kilometer.

Uber verdient aan de dienst door 20 procent van de ritprijs in te houden. Het bedrijf zegt ook ideële bedoelingen te hebben. Auto's worden volgens het bedrijf nu zeer inefficiënt gebruikt. Ze staan 23 uur per dag stil en als ze rijden zitten er gemiddeld maar 1,4 mensen in. Op den duur moet UberPOP een alternatief worden voor autobezit, zodat er minder ruimte nodig is voor parkeerplaatsen in grote steden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl