NOS NieuwsAangepast

Laatste 'Hiroshima-bomber' dood

Theodore VanKirk was 24 toen hij op 6 augustus 1945 een atoombom liet vallen op de Japanse stad Hiroshima. Maandag overleed hij, op 93-jarige leeftijd, als laatste van de bemanningsleden van de B-29-bommenwerper.

Zijn overlijden is bekendgemaakt door zijn zoon, Tom VanKirk. De andere bemanningsleden van destijds, onder wie piloot Paul Tibbets en bommenrichter Tom Ferebee, overleden al eerder. Theodore VanKirk was de navigator aan boord.

Bij de atoomaanval op de Japanse stad kwamen 140.000 mensen om het leven. Drie dagen na de aanval liet de VS een tweede atoombom vallen op de stad Nagasaki, die nog eens 80.000 levens eiste. Zes dagen later gaf Japan zich over.

"Mensenlevens gespaard"

VanKirk bleef na het einde van de Tweede Wereldoorlog nog een jaar in het leger. Daarna ging hij studeren en werkte hij voor een chemieconcern.

In 2005 zei hij tegen persbureau AP dat de aanval op Hiroshima de oorlog had verkort en dat zo veel mensenlevens gespaard zijn gebleven, meer dan het aantal slachtoffers van de twee aanvallen met kernbommen.

"Atoombommen lossen uiteindelijk niets op", zei VanKirk ook. "Persoonlijk zou ik liever zien dat alle atoombommen in de wereld verdwijnen. Maar als iemand ze heeft, wil ik er één meer hebben dan mijn vijand."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl