NOS NieuwsAangepast

VS: Venezuela bedreigde Aruba

De Verenigde Staten zijn zeer teleurgesteld dat Nederland de Venezolaan Hugo Carvajal heeft vrijgelaten. Volgens de VS zijn er dreigementen geuit om hem vrij te krijgen.

Carvajal is het voormalige hoofd van de Venezolaanse inlichtingendienst en wordt door de Verenigde Staten verdacht van drugshandel. De VS had verzocht hem op te pakken in Aruba. Nederland besloot dat Carvajal onschendbaar is, omdat Venezuela hem tot consul op Aruba had benoemd. Hij werd daarop weer vrijgelaten.

"De berichten dat de Venezolaanse regering Aruba en de Nederlandse regering heeft bedreigd storen ons zeer", schrijft het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken. "Dit is niet de manier waarop de wet gehandhaafd moet worden."

Juridische afweging

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er sinds zijn arrestatie op 23 juli onderzoek is gedaan naar Carvajal. Op grond daarvan is gisteren geconstateerd dat hij diplomatiek onschendbaar is en moest worden vrijgelaten. "Het gaat om een strikt juridische afweging op grond van internationaal recht", zegt een woordvoerder.

Carvajal is sinds zijn vrijlating wel tot persona non grata verklaard in het Koninkrijk der Nederlanden, wat betekent dat hij Aruba zo snel mogelijk moest verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl