NOS NieuwsAangepast

"Schade door giftig cockpitgas"

De schadelijke stof TCP in de lucht aan boord van straalvliegtuigen is mogelijk de oorzaak van aantasting van het zenuwstelsel van piloten. Dat blijk uit onderzoek van de Amerikaanse professor Abou-Donia. Het onderzoek is verschenen in Journal of Biological Physics and Chemistry.

Wereldwijd lijden vele honderden piloten, stewards, stewardessen en passagiers die veel reizen aan tot nu toe onverklaarbare uitvalverschijnselen.

Engelse piloot

Het onderzoek van Abou-Donia, van de Duke University, toont het verband aan tussen langdurige blootstelling en de gevoeligheid voor TCP.

De stof zorgt er bij een beperkt aantal mensen voor dat het immuunsysteem wordt aangetast waardoor er ontstekingen in de zenuwen ontstaan. Andere mensen kunnen de stof gewoon afbreken voordat het schade kan aanrichten.

De uitkomsten van het onderzoek van Abou-Donia zijn vooral gebaseerd op uitgebreid onderzoek op een 43-jarige Engelse piloot die in Nederland, tijdens een onderzoek naar TCP, een einde aan zijn leven heeft gemaakt.

Luchtvaart gelinkt

Hij was voor en na zijn dood uitgebreid onderzocht. De klachten die de man had, waren bij de autopsie te herleiden naar beschadigingen in zijn hersens en aan zenuwen in armen en benen.

Dat de schadelijke stof TCP in vliegtuiglucht voorkomt, is al enige tijd bekend. De stof zit de motorolie van de straalmotoren. Via de motoren wordt lucht de drukcabine in geblazen. Ook bij het technisch personeel dat veel (onbeschermd) met de olie werkt, komen de klachten voor.

Dat de stof schadelijk voor is het zenuwstelsel was ook al bekend. Het is voor de eerste keer dat een onderzoek het verband legt met de luchtvaart.

Amper aanwezig

Ook TNO deed afgelopen jaar onderzoek bij de KLM naar aanwezigheid van de stof. Toen werd geconcludeerd dat er maar amper TCP-gas aan boord is.

De Nederlandse arts/piloot Michel Mulder en forensisch patholoog Frank van de Goot zijn co-auteurs van het onderzoek (betaallink).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl