NOS NieuwsAangepast

Frankrijk: asiel christenen Mosul

De Franse regering gaat christenen die het noorden van Irak zijn ontvlucht wegens de dreigementen van ISIS, asiel aanbieden.

Christenen in Mosul werden vorige week geconfronteerd met een ultimatum, dat zaterdag verliep. Ze werden voor de keuze gesteld zich te bekeren tot de islam of de helft van hun inkomen af te staan. Anders kan dat hun dood betekenen.

ISIS

Sinds de opmars van ISIS begon in Noord-Irak, zijn honderden gezinnen al uit Mosul gevlucht. Verschillende godsdiensten hebben in de stad altijd naast elkaar bestaan. Veel christenen zijn naar Koerdistan uitgeweken. ISIS heeft alle vrouwen in Mosul bevolen volledig gesluierd over straat te gaan. Wie dat niet doet, kan streng gestraft worden.

Bovendien zou ISIS alle vrouwen en meisjes in Mosul dwingen tot besnijdenis.

Asiel

In een gezamenlijke verklaring van de Franse ministers van Binnen- en Buitenlandse Zaken krijgen de Iraakse christenen politiek asiel aangeboden. Frankrijk staat in nauw contact met gemeentelijke en regeringsfunctionarissen in Irak om de christenen te beschermen, staat ook in de verklaring.

De Iraakse premier Maliki heeft de behandeling van christenen in Noord-Irak veroordeeld. Hij heeft maatregelen genomen om christenen die door toedoen van ISIS dakloos zijn geworden, te helpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl