"Sancties om Rusland te treiteren"
"Deze sancties zijn bedoeld om de Russische economie plat te leggen. Dit is echt het financieel treiteren van Rusland", zegt Europa-correspondent Chris Ostendorf over de Europese sancties tegen Rusland, die morgen opgelegd gaan worden.
Europa stelt de maatregelen in vanwege Ruslands rol in het conflict in Oekraïne. De ramp met het vliegtuig van Malaysia Airlines heeft de zaak in een stroomversnelling gebracht, zei Ostendorf in het NOS Radio 1 Journaal. "Sinds de ramp met vlucht MH17 gaat het heel snel. Dit is een pakket met zware economische sancties, waar Europa heel lang niet aan wilde."
Schuldpapieren
De maatregelen zullen vooral de Russische bankensector treffen. "Er komt een verbod op investeringen in schuldpapieren van grote Russische banken. Dat is bedoeld om de economie te dwarsbomen."
Ostendorf wijst op een belangrijke uitzondering in het sanctiepakket. "Er komt geen verbod op handel in Russische staatsschulden, omdat Europa bang is voor tegenmaatregelen. Omgekeerd hebben de Russen namelijk veel Europese staatsschuld in handen. Als de Russen massaal deze papieren voor staatsschuld op de markt gaan brengen, dan loopt de rente weer op. Met name Italië is daar bang voor. Als de Russen ons net zo hard gaan terugpakken, kan dat tot problemen leiden."
Wapenembargo
Een ander onderdeel van het sanctiepakket is een gedeeltelijk wapenembargo. "Dat embargo geldt alleen voor nieuwe contracten. Frankrijk had al beloofd twee oorlogsschepen te leveren aan Rusland. Die schepen kunnen, ondanks het embargo, nog steeds worden verkocht."
"Daarnaast hebben veel Oost-Europese landen militair materieel dat ooit gemaakt is in Rusland. Zij zijn voor bepaalde onderdelen afhankelijk van Rusland, dus deze landen hebben er belang bij dat er geen totaal wapenembargo wordt afgekondigd", zegt Ostendorf.
Ramkoers
De Europese maatregelen zullen hard aankomen bij de Russische financiële sector, verwacht Rusland-kenner Hubert Smeets. "De Russische banken hebben veel schulden bij Europese banken. Als deze niet meer mogen samenwerken, dan ontstaan er grote problemen. Het wordt dan veel duurder voor Russische bedrijven om geld te lenen. Dat heeft diepe consequenties, want de economie in Rusland zit al in een recessie."
Ondanks de economische gevolgen betwijfelt Smeets of president Poetin zich iets zal aantrekken van de sancties. "Daar zijn geen aanwijzingen voor. Poetin zit op ramkoers met het Westen. In zijn hoofd heeft hij al afscheid genomen van Europa."
Fondsen
"De inflatie is nog onder controle en de werkloosheid loopt de spuigaten nog niet uit, dus de burger zal niet snel iets merken van de maatregelen. Bovendien zet de Russische regering reservefondsen in om de gaten in de staatsbegroting te vullen."
Een Russische oud-minister verwacht dat de nieuwe sancties jan modaal op termijn zo'n 15 tot 20 procent van zijn inkomen gaan kosten. "Maar het verleden heeft geleerd dat de Russische burger bereid is veel op te offeren voor het vaderland."