Het kabinet gaat nu niet meer aansturen op een militaire missie naar het rampgebied van de MH17 in Oekraïne. Het is er volgens het kabinet te gevaarlijk. Zo'n missie zou kunnen uitmonden in betrokkenheid van andere landen in het conflict, waarschuwde premier Rutte vanmiddag op een persconferentie.

Het succes van de repatriëringsmissie is volgens het kabinet nog steeds het belangrijkste doel. Dat doel zou gevaar lopen als de situatie in het gebied escaleert, zei Rutte.

"We hebben de afgelopen dagen alle scenario's besproken, ook met militaire experts. We moeten simpelweg vaststellen dat een militaire missie zou leiden tot een escalatie, tot een gevaarlijke situatie, en het zou het hoofddoel van het terughalen van de slachtoffers in de weg zitten."

Meer politiemensen

Wel is het voornemen om het aantal onbewapende onderzoekers uit te breiden. Nederland wil op korte termijn nog 60 forensisch experts en 60 marechaussees sturen. Het aantal marechaussees kan volgens Rutte daarna met nog eens met 100 worden uitgebreid.

Australië heeft nu 50 politiemensen in het rampgebied aan het werk. Daar kunnen er nog 100 bijkomen als dat nodig is. Maleisië stuurt 68 politiemensen.

De separatisten in het gebied hebben toestemming gegeven voor deze uitbreiding van het onderzoek. Deze onderhandelingen lopen via de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. De OVSE is nog in overleg met de separatisten over het dragen van handvuurwapens door de politiemensen, voor hun eigen veiligheid.

Catshuis

Het kabinet kwam vanmiddag bijeen in het Catshuis voor een extra ministerraad over de plannen voor een bewapende missie, die dus vooralsnog onhaalbaar is volgens het kabinet.

Vrijdag vertrokken al veertig ongewapende leden van de marechaussee naar Oekraïne. Hun team wilde vandaag naar de rampplek gaan, maar kon de reis uit veiligheidsoverwegingen niet voortzetten.

STER reclame