NOS NieuwsAangepast

Nederlanders in Libië? Ga weg!

Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Libië op om het land te verlaten. Sinds vorige week was er al een negatief reisadvies voor het land. Alle reizen naar Libië werden toen afgeraden, inclusief het maken van een tussenstop.

Het reisadvies is nu dus opnieuw verscherpt. In Libië zijn nog zo'n zeventig Nederlanders, zegt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Zo'n veertig van hen wonen in de hoofdstad Tripoli. Zij zijn per e-mail en sms gewaarschuwd.

Ook Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië roepen hun burgers op te vertrekken uit Libië. Gisteren kwam de VS al met zo'n oproep aan de Amerikanen.

Ambassade tijdelijk dicht

Ambassadeur Ton Lansink begeleidt deze week eerst het vertrek van Nederlanders die weg willen, maar bereidt zich ook voor op tijdelijke sluiting van de Nederlandse ambassade in Tripoli.

De ambassade verleent op dit moment nog maar zeer beperkte consulaire bijstand. Buiten de stad kan de ambassade alleen telefonisch bijspringen.

Het ministerie zegt dat criminaliteit in Libië sterk is toegenomen en dat de politie machteloos is. "In geval van nood kan de politie u ook niet helpen", schrijft het ministerie in het reisadvies.

Geweld

Vanochtend kwamen in Benghazi nog tientallen mensen om bij gevechten tussen het leger en islamitische strijders. Onder de slachtoffers waren veel burgers. Bij ongeregeldheden rond het vliegveld van Tripoli sneuvelden meer dan twintig mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl