De Costa Concordia is aangekomen in de haven van Genua. Het schip werd de afgelopen dagen versleept naar de plaats in het noordwesten van Italië en zal nu worden gesloopt.

Premier Renzi gaat vanmiddag naar de haven om het aanleggen van het rampschip met eigen ogen te zien. Het is een ingewikkelde operatie, die vermoedelijk enkele uren gaat duren.

Mega-operatie

De Costa Concordia liep in januari 2012 op een rif voor het eilandje Giglio en kapseisde. Daarbij kwamen 32 mensen om het leven. De berging van het schip is de grootste maritieme bergingsoperatie ooit. Het duurde meer dan twee jaar voordat het wrak boven water werd gebracht.

Vorige week werd de Costa Concordia door een Nederlands bedrijf drijfklaar gemaakt voor transport. Meer dan tien schepen brachten het cruiseschip op wandelsnelheid naar zijn laatste rustplaats: de haven van Genua. Die operatie alleen al zou zo'n 22 miljoen euro kosten.

Schettino

De kapitein van de Costa Concordia, Francesco Schettino, staat terecht voor de scheepsramp. Hij kan tot twintig jaar gevangenisstraf krijgen.

Schettino was afgelopen februari nog op eigen verzoek op de rampplek. Hij wilde de schouw meemaken.

STER reclame