NOS NieuwsAangepast

MH17: Polen corrigeert Rusland in China

Op social media wordt een hoop gepraat over de ramp met vlucht MH17. Niet alleen in Europa, ook op de Chinese versie van Twitter, Weibo, is de crash een veelbesproken onderwerp. Er wordt veel gespeculeerd over wie er schuldig is aan het neerhalen van het vliegtuig.

Het zijn niet alleen de Chinezen zelf die zich via Weibo met de crash bemoeien. De Russische ambassade in Peking heeft sinds het neerhalen van MH17 acht berichten op Weibo gezet, allemaal onder de titel "Waarom Amerika wil dat er crisis ontstaat in Oekraïne". Dat schrijft Manya Koetse op haar website whatsonweibo.com, waar de China-deskundige blogt over wat er allemaal gebeurt op Chinese social media.

In een van die berichten op Weibo schrijft de Russische ambassade: "Er zijn grote misverstanden in de wereld, die leiden tot een locale oorlog, en uiteindelijk tot een wereldoorlog". De ambassade geeft vooral de Verenigde Staten de schuld van alle problemen in Oekraïne.

Het Russische Weibo-account

WOII

"De internationale media zeggen dat Oekraïne zijn land wil beschermen, maar dat is verre van waar", schrijft de ambassade op Weibo. "Dat is hetzelfde als zeggen dat Hitler Polen binnen viel om Duitsland te beschermen voor een Poolse invasie".

Maar deze opmerking werd door de Poolse Ambassadeur in Peking, ook actief of Weibo, niet gewaardeerd. Een reactie kon daarom niet uitblijven.

De Poolse ambassadeur op Weibo

De Poolse ambassadeur reageert door te zeggen dat Hitler in 1939 inderdaad een excuus gebruikte om Polen binnen te vallen, maar dat hij het zeer moeilijk vindt om een verband te zien tussen wat er nu in Oekraïne gebeurt, en wat er toen is gebeurd. Ook benadrukt de ambassadeur dat hij hoopt dat Rusland de waarheid achter de ramp zal respecteren.

Bijzonder

"Het is eigenlijk heel bijzonder dat de Russische ambassade zich zo uitspreekt over de ramp", zegt Manya. "Andere ambassades laten zich veel minder uit. Ik denk niet dat er eerder zo veel is gesproken over een buitenlandse politieke kwestie op Weibo."

"Maar", zegt Manya, "Rusland heeft in een China een andere positie dan hier. Waar dit soort uitlatingen bij ons grote controversie zouden veroorzaken, is het in China minder controversieel".

Reacties

De reacties van de Chinezen op Weibo zijn gemengd. Sommige gebruikers staan aan de kant van de Poolse ambassadeur en vragen zich af of de discussie leidt tot een ruzie tussen de twee ambassades in Peking. Andere gebruikers zijn erg pro-Russisch en zijn het eens met de Russen. Zo zegt een Weibo-gebruiker:

"Amerika is het meest kwaadaardige land ter wereld. Ze creëren overal ter wereld rampen, waardoor de wereld onveilig wordt. Er sterven zoveel mensen als gevolg van de onrust die Amerika veroorzaakt. Wat een schaamteloos land."@Weibo

En andere gebruiker zegt:

"Je bezet de Krim en provoceert een conflict in Oekraïne, wat leidt tot de Malaysian Airlines-tragedie. Wat doe je dan hier met je pretentieuze gepraat? Je bent een fascist, je bent een nazi!"@Weibo

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl