Rusland heeft de afgelopen dagen vanaf eigen grondgebied Oekraïense militaire stellingen aangevallen met artillerie. Dat zegt het Amerikaanse ministerie van Defensie. Ook zou Moskou de wapenleveranties aan de separatisten in Oost-Oekraïne opvoeren.

De Amerikanen baseren zich op inlichtingen, waaronder satellietbeelden. Die zijn niet vrijgegeven.

De bewering van het Pentagon komt overeen met wat een Oekraïense legerwoordvoerder vandaag zei in Kiev. Volgens hem komen Oekraïense troepen in toenemende mate onder vuur te liggen door beschietingen van over de grens. Het Pentagon zegt dat de beschietingen onder meer uit de richting komen van Rostov aan de Don, een Russische stad ten zuidoosten van Donetsk.

De Oekraïense legerwoordvoerder zegt ook dat Rusland paramilitairen de grens over stuurt. Die zouden operaties uitvoeren in Oekraïne en dan terug de grens over gaan.

Breedlove

De beschuldiging dat Rusland Oekraïne beschiet, is niet nieuw. Vorige week zei de Amerikaanse bevelhebber van de NAVO, Philip Breedlove, ook dat er sterke aanwijzingen waren dat Rusland vanaf eigen grondgebied Oekraïne beschiet. Hij verwees daarbij naar een video die online stond.

Het Pentagon vermoedt verder dat Rusland op het punt staat om enkele zware luchtafweersystemen af te leveren aan de separatisten in Oost-Oekraïne. Mogelijk zouden die nog vandaag de grens overgaan.

Volgens Steve Warren van het Pentagon komen de luchtafweersystemen steeds dichter bij de grens met Oekraïne. Om wat voor type het gaat, is niet duidelijk. Vlucht MH17 werd vermoedelijk neergehaald met een Buk-luchtdoelraketsysteem.

Als de beschuldigingen waar zijn, zal de Amerikaanse druk om zwaardere sancties op te leggen aan Rusland toenemen, zegt VS-correspondent Wouter Zwart. "Ook zou duidelijk worden dat president Poetin zich tot nu toe blijkbaar nergens iets van aantrekt."

Troepenopbouw

Wat de schade is van de Russische beschietingen is niet duidelijk. Oekraïne zou vooralsnog niet hebben teruggeschoten.

Rusland blijft zijn troepen aan de grens met Oekraïne uitbreiden, zei Warren. Het aantal militairen wordt door hem nu geschat op 12.000. De Amerikaanse vertegenwoordiger bij de NAVO noemde vandaag nog een hoger aantal: 15.000.

STER reclame