NOS NieuwsAangepast

Vervolging Obama stap dichterbij

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden besluit waarschijnlijk volgende week tot vervolging van president Obama. De Republikeinse meerderheid wil hem voor de rechter brengen wegens machtsmisbruik.

Een commissie uit het Huis stemde afgelopen dag al met 7 tegen 4 stemmen voor een resolutie waarin staat dat de president vervolgd moet worden. Alle Republikeinen waren voor, alle Democraten tegen.

Zorgwet

De Republikeinen zeggen dat de president zijn macht heeft misbruikt door zonder raadpleging van het Congres een onderdeel van zijn zorgwet uit te stellen. Dit onderdeel verplicht werkgevers de zorgverzekering van hun personeel te regelen.

De Republikeinen zijn sterk gekant tegen de zorgwet,maar redeneren dat Obama niet op eigen houtje een belangrijk onderdeel daarvan mag uitstellen.

Het onderdeel is uitgesteld tot 2015. Daardoor is het voor de Republikeinen moeilijker er campagne tegen te voeren voor de verkiezingen van komend najaar. Die verkiezingen zijn beslissend voor de politieke kleur van het Congres in de laatste twee jaar van Obama's presidentschap. Het hele Huis van Afgevaardigden en een derde van de Senaat wordt dan gekozen.

Op zoek

De Republikeinen waren al langer op zoek naar een onderwerp om Obama aan te klagen voor machtsmisbruik. Zo overwogen ze hem in staat van beschuldiging te stellen voor de gevangenenruil met de Taliban, waardoor een Amerikaanse militair vrijkwam.

Het kan nog vele maanden duren tot het daadwerkelijk tot een vervolging komt. Als het Huis van Afgevaardigden volgende week voor stemt, moeten verschillende rechters beoordelen of het Huis het recht heeft om de president te vervolgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl