NOS NieuwsAangepast

Militairen mogen niet op verlof

Militairen van de Luchtmobiele Brigade mogen dit weekend niet op verlof en moeten op de kazernes in Schaarsbergen en Assen blijven. Militairen van brigade hebben te horen gekregen dat dat te maken heeft met een eventuele bewapende missie in het oosten van Oekraïne.

Een woordvoerder van het crisisteam van het kabinet laat weten dat de terugkeer van alle slachtoffers en helderheid over de toedracht van de ramp de hoogste prioriteit is. En daarom wordt met alle mogelijkheden rekening gehouden.

"Zo worden bijvoorbeeld ook mensen geconsigneerd zodat direct gehandeld kan worden mocht daartoe aanleiding zijn. In dit geval betekent het dat militairen zich beschikbaar moeten houden en niet op verlof kunnen. Dit maakt standaard deel uit van een planningsproces", aldus de woordvoerder.

Brief

Het kabinet lijkt aan te sturen op een internationale politiemissie bij de rampplek in Oekraïne. Waarschijnlijk volgt snel een notificatiebrief waarin staat dat het kabinet de mogelijkheid en wenselijkheid van zo'n missie onderzoekt. Het is bijna altijd de opmaat voor een daadwerkelijke missie.

Samen met Australië wordt een VN-resolutie voorbereid om zo'n missie mogelijk te maken. Vakbonden van politie, defensie en de marechaussee maakten eerder vandaag bekend dat wat hen betreft de marechaussee de rampplek van vlucht MH17 het best kan beveiligen.

Rode baret

De Luchtmobiele Brigade is een snel inzetbare eenheid van de Landmacht. Het onderdeel telt zo'n 2000 militairen. Vorige maand ging de brigade samen met een onderdeel van het Duitse leger, de Division Schnelle Kräfte. Sindsdien staan de Nederlanders onder het directe bevel van een Duitse generaal-majoor.

De luchtmobiele militairen zijn herkenbaar aan hun rode baret. De brigade is eerder ingezet op missies in onder meer Irak, Afghanistan, Eritrea en op de Balkan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl