NOS NieuwsAangepast

Vestia verkoopt 5500 woningen

De Rotterdamse woningcorporatie Vestia verkoopt 5500 woningen aan de Duitse investeerder Patrizia. Dat bedrijf betaalt 577 miljoen euro voor de woningen. Vestia kan het geld goed gebruiken om verder te herstellen van de problemen waar de corporatie in kwam door gebruik van derivaten, ingewikkelde financiële producten om renteschommelingen op te vangen.

De woningen die worden verkocht, staan buiten het kerngebied van Vestia, de regio's Haaglanden en Rijnmond. Zo'n 70 procent van de woningen betreft sociale huurwoningen.

Uitstekend bod

De nieuwe eigenaar zegt zich aan alle regels voor sociale huurwoningen te zullen houden, zoals bijvoorbeeld de maximale huurverhoging. Voor alle huurders van de 5500 woningen blijven alle geldende rechten en plichten in hun huidige huurovereenkomst behouden.

Vestia kondigde al eerder aan dat een deel van de 89.000 huurwoningen zal worden verkocht. Volgens de corporatie is in Nederland nog nooit zo'n groot aantal woningen in een keer verkocht. "Wij zijn erg tevreden over deze verkoop. Het is een uitstekend bod dat een grote bijdrage levert aan ons duurzaam financieel herstel", zegt bestuursvoorzitter Arjan Schakenbos.

Gewild vastgoed

De recessie en de crisis in de bouw heeft Nederlands vastgoed spotgoedkoop gemaakt en aantrekkelijk voor met name buitenlandse investeerders. Het voorbije jaar zijn grote commerciële kantoorpanden opgekocht, vooral aan de Amsterdamse Zuidas. Voornamelijk Duitse investeerders hebben hun oog laten vallen op kantoren en huizen.

Grote pakketten woningen waren tot nu toe bijna niet te koop. De 5500 woningen van Vestia vormden daarom een aantrekkelijke kans om in één klap een grote partij huurwoningen in handen te krijgen. De Nederlandse woningmarkt is omwille van de schaarste en goede huurders een rendabele bron van inkomsten en aantrekkelijke belegging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl