"Kabinet komt met brief over missie"
Het kabinet lijkt aan te sturen op een internationale politiemissie bij de rampplek in Oekraïne. Kamerleden krijgen vermoedelijk nog voor het Kamerdebat over de vliegramp van morgen, een zogeheten notificatiebrief. In zo'n brief laat het kabinet weten de mogelijkheid en wenselijkheid van een bijdrage aan een missie te onderzoeken. Het is bijna altijd de voorbode van de daadwerkelijke deelname aan een missie.
Het kabinet zou werken aan een VN-resolutie die een bewapende missie mogelijk moet maken om de rampplek in het oosten van Oekraïne te beveiligen. Dat is nodig omdat een internationaal onderzoeksteam daar op dit moment niet veilig de oorzaken van de vliegramp kan onderzoeken. Ook liggen er zeer waarschijnlijk nog slachtoffers.
Terughoudend
De partijen in de Kamer zijn nog terughoudend in hun reacties op een mogelijke missie. De Tweede Kamer debatteert morgenochtend met premier Rutte en minister Opstelten over de vliegramp die bijna 300 levens kostte, waaronder die van 194 Nederlanders.
Minister Timmermans kan er niet bij zijn omdat hij sinds vandaag in Oekraïne verblijft. Afgelopen maandag heeft Rutte de Kamer al bijgepraat over de vermoedelijk neergeschoten Boeing 777 van Malaysia Airlines.
Standby
Eerder vandaag liet de Australische premier Abbott weten dat hij op zeer korte termijn vijftig agenten kan leveren voor een eventuele politiemissie. De agenten staan standby in Londen. Ook de Britse regering staat open voor een bewapende missie om de rampplek veilig te stellen. De Britse vice-premier Clegg benadrukt wel dat de Britten eerst willen onderzoeken of zo'n missie mogelijk is. "De situatie in Oekraïne is erg onduidelijk, maar als het haalbaar is willen we zeker meedoen", zei Clegg.