Bonden: marechaussee naar ramp

time icon Aangepast

FNV Veiligheid vindt de Koninklijke Marechaussee (KMar) het meest geschikt om naar de rampplek van de MH17 in Oekraïne te sturen. De marechaussees zouden deel moeten uitmaken van de VN-missie die premier Rutte wil sturen.

De KMar verenigt volgens FNV twee belangrijke kwaliteiten die nodig zijn voor het gebied: die van de politie en defensie. Zo kan er een politiemacht met militaire achtergrond worden gestuurd.

De vakbonden Algemene Federatie van Militair Personeel, de Marechausseevereniging en de Nederlandse Politiebond zijn verenigd in FNV Veiligheid.

Onstabiel gebied

FNV Veiligheid zegt dat de marechaussee beschikt over personeel dat getraind is in het beveiligen van personen en objecten in onstabiele gebieden. Inzet van de KMar ligt volgens FNV Veiligheid dan ook voor de hand.

Wel vinden de bonden het belangrijk dat de marechaussee geen speelbal wordt van de strijdende partijen in het gebied. "Een duidelijk mandaat en internationale steun is daarbij van essentieel belang."

Het kabinet bespreekt de mogelijkheden voor een bewapende missie nog. Samen met Australi├ź wordt een VN-resolutie voorbereid.

STER Reclame