NOS NieuwsAangepast

Huurders vaker in de knel

Steeds meer huurders hebben moeite alle rekeningen te betalen. 13 procent van de huurders verdient niet genoeg om naast de huur ook nog voldoende geld te hebben voor het normale levensonderhoud. Dat zijn ongeveer 384.000 huishoudens, zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van cijfers over 2012.

De toename is groot: twaalf jaar geleden ging het om 5 procent van de huurders. Bij huiseigenaren zijn de problemen minder groot en bovendien stabiel: het percentage huiseigenaren dat de rekeningen niet kan betalen, schommelt rond de 3.

Spaarpotje

De huurders hebben niet per definitie een huurachterstand. Volgens het PBL worden de gaten gedicht met een spaarpotje of wordt er nog verder bezuinigd op de eerste levensbehoeften. Het maakt volgens het planbureau niet uit of de huurder in een duur of goedkoop huis woont.

De regionale verschillen zijn groot. Vooral huurders in Amsterdam, het zuiden van Zuid-Holland, Flevoland, Noord-Friesland en Groningen hebben het moeilijk.

De Nederlandse Woonbond laat in een reactie weten dat dit nieuws vraagt om lagere huren. Volgens een woordvoerder werden de huren in 2013 en 2014 meer dan ooit verhoogd. Tegelijkertijd is in de door het PBL onderzochte periode de huurtoeslag met 30 euro verlaagd. "Dat is ook een reden dat juist huurders met een smalle beurs in problemen komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl