NOS NieuwsAangepast

Eerste lichamen in Nederland

De eerste slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne zijn aangekomen in Nederland. Om 15.47 uur landde een C-130 Hercules van de Luchtmacht op vliegbasis Eindhoven, met aan boord zestien stoffelijke overschotten. Drie minuten later volgde een Australische Boeing C-17 met 24 lichamen.

De toestellen arriveerden om 15.57 uur op hun standplaats. Kort daarna arriveerden koning Willem-Alexander en koningin Máxima op het platform. Ook premier Rutte, vice-premier Asscher, een Kamerdelegatie en buitenlandse vertegenwoordigers stonden daar.

Taptoe

Dragers van Defensie verzamelden zich vervolgens in zes ploegen achter de laadkleppen van de toestellen. Een militair speelde de Last Post, een trompetsignaal dat ook tijdens de Nationale Dodenherdenking ten gehore wordt gebracht. Aansluitend werd een minuut stilte gehouden.

De ceremonie is door meer dan duizend nabestaanden bekeken vanuit een hangar naast het platform. Zij zijn uit respect niet in beeld gebracht.

Buiten de Vliegbasis Eindhoven hebben zich honderden mensen verzameld. Ook langs de weg van de vliegbasis naar de A2 staan tientallen mensen te wachten op de stoet van rouwwagens.

De dragers brengen de kisten nu één voor één naar de rouwauto's. De colonne kan naar verwachting rond 17.15 uur vertrekken naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Daar worden de lichamen de komende dagen en weken geïdentificeerd.

Charkov

De Hercules van Defensie was even voor 11.00 uur vertrokken uit de Oekraïense stad Charkov. In die veilige stad liggen nog meer dan 200 lichamen te wachten op transport naar Nederland. Een groter Australisch vliegtuig vertrok ruim anderhalf uur later met nog eens 24 slachtoffers.

De legertoestellen gaan later terug naar Charkov om meer lichamen over te vliegen. Alle gevonden lichamen zijn vrijdag in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl