Rutte wil agenten op rampplek

time icon Aangepast

Nederland dringt bij andere landen aan op het sturen van een internationale politiemacht naar de rampplek in Oekraïne. Dat zegt de Oekraïense president Porosjenko. Die had gisteravond opnieuw een gesprek met Rutte.

Volgens Porosjenko heeft Rutte in dat gesprek gezegd dat hij de intentie heeft om te pleiten voor een VN-politiemissie naar het rampgebied. Agenten zouden de rampplek moeten beveiligen en een onafhankelijk onderzoek mogelijk moeten maken.

Rutte zou zijn plannen nu bespreken met de Australische premier Abbott en regeringsleiders van andere landen die bij de ramp met vlucht MH17 burgers hebben verloren. Abbott zei gisteren al dat de rampplek wat hem betreft wordt afgezet en bewaakt door een multinationale politiemacht,

"Diverse opties"

De Rijksvoorlichtingsdienst wil specifieke berichten over een politiemissie niet bevestigen. Wel zegt een woordvoerder dat Nederland met tal van landen overleg voert, "onder meer over de spoedige en veilige implementatie van VN-Veiligheidsraad-resolutie 2166". Daarin staat dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar het neerhalen van het vliegtuig. "Hierbij wordt gewerkt aan diverse opties om die doelstellingen te verwezenlijken", aldus de RVD.

Binnen de EU wordt al maanden gesproken over een politiemissie naar Oekraïne. Ongewapende agenten zouden daar moeten bijdragen aan het verbeteren van de veiligheidssituatie. De ministers van Buitenlandse Zaken hebben gisteren ingestemd met zo'n missie, maar een inzet bij de rampplek is toen niet aan de orde geweest.

STER Reclame