NOS NieuwsAangepast

Nationale rouw: dit gebeurt er

Voor het eerst sinds 1962 heeft Nederland weer een dag van nationale rouw. De vlaggen hangen vandaag halfstok. Overal in het land worden de slachtoffers herdacht van de vliegramp met de Boeing van Malaysia Airlines, bijna een week geleden. Wat gebeurt er vandaag (tijden bij benadering)?

10.00 uur: ceremonie in Charkov

Oekraïense hoogwaardigheidsbekleders wonen de ceremonie op het vliegveld bij. Daarna worden de vijftig lichamen met een Hercules van de Koninklijke Luchtmacht en een Australische Boeing C-17 naar Eindhoven gevlogen.

Vijf minuten voor aankomst van de vliegtuigen worden overal in Nederland klokken geluid.

16.00 uur: aankomst Eindhoven

De vliegtuigen met de lichamen zijn geland in Eindhoven en in het hele land wordt een minuut stilte gehouden om de slachtoffers te herdenken. Op Schiphol zullen geen vliegtuigen landen of opstijgen, de bussen en taxi's van Connexxion staan stil en de muziek in veel winkels gaat uit.

Nabestaanden wachten op het vliegveld de lichamen op. Premier Rutte, koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn erbij.

Vervolgens worden de kisten met lichamen in colonne naar Hilversum gereden. Daar worden de slachtoffers geïdentificeerd in de Korporaal Van Oudheusdenkazerne. Identificatie kan volgens specialisten soms snel gaan, maar het kan in bepaalde gevallen ook maanden duren voordat de identiteit van een slachtoffer bekend is.

19.00: kerkdienst

De gezamenlijke Nederlandse kerken houden een speciale gebedsdienst in de Sint Joriskerk in Amersfoort. uitgezonden op Nederland 2 door de christelijke omroepen KRO-NCRV, EO, IKON en RKK.

20.00 uur: stille tocht

Op de Dam in Amsterdam wordt een stille tocht gehouden. Op Facebook roepen de organisatoren deelnemers op om witte kleding te dragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl