Vlag bij het ministerie van Veiligheid en Justitie hangt halfstok. | ANP

Vandaag is een dag van nationale rouw in Nederland. De dag valt samen met de aankomst van de eerste slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 aan in Nederland, om 16.00 uur. Daarbij zijn nabestaanden, koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister-president Rutte aanwezig. Ook vertegenwoordigers van landen met slachtoffers zijn erbij.

Van alle gebouwen van de rijksoverheid hangt de vlag halfstok. Gemeenten, provincies en Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland is verzocht hetzelfde te doen. Sowieso Amsterdam, Rotterdam en Den Haag doen mee. En het buitenland:

Flags flying at half-mast over Downing St as we remember all MH17 victims in solidarity with our Dutch friends today pic.twitter.com/OFB9LAuhtz UK Prime Minister (@Number10gov) 23 juli 2014

Rouwboodschap op vertrek- en aankomstschermen op Schiphol:

Schermen op @schiphol laten nu deze tekst zien. Later wordt NOS aangezet, daarna op zwart #rtvnh pic.twitter.com/zPTxqwIo6t Doron Sajet (@dsajet) 23 juli 2014

De KNVB vraagt alle voetbalclubs in Nederland vandaag de vlaggen halfstok te hangen, rouwbanden te dragen en voorafgaand aan een wedstrijd een minuut stilte te houden. Vanavond is in Amsterdam een stille tocht. Die begint om 20.00 uur op de Dam en eindigt daar ook weer. Op Facebook worden mensen opgeroepen om wit te dragen.

In Den Bosch, op plein De Parade, is vanaf 15.30 een korte ceremonie gepland. De stadsbeiaardier speelt muziek op het carillon van de Sint-Jan. Ook in Breda is een herdenking, om 15.45 op de Grote Markt. De Domtoren in Utrecht wordt geluid met de grootste klok: de Salvator. Parksessies in Haarlem is afgelast.

De Protestantse Kerk twittert een oproep aan alle kerken in Nederland, om woensdag om 15:55 de kerkklokken te luiden. De Tweede Kamer stelt de geplande commissievergadering uit. Winkels blijven open. Supermarktketen Albert Heijn meldt dat de ruim 800 winkels vlaginstructies hebben gekregen.

Minuut stilte

Nadat de twee militaire vliegtuigen zijn geland in Eindhoven, klinkt in Nederland een trompetsignaal. Daarna wordt een minuut stilte gehouden, waarbij iedereen in Nederland zich kan aansluiten.

Op Schiphol landen en stijgen dan geen vliegtuigen, bussen en taxi's van Connexxion staan stil en in veel winkels gaat de muziek even uit. Ook in een pretpark als de Efteling is er stilte. Op de Waalsdorpervlakte in Den Haag wordt als eerbetoon aan de slachtoffers vanaf 15.00 uur tot de minuut stilte de Bourdonklok geluid.

Extra uitzendingen

Op Nederland 1 en nos.nl is vanaf 14.30 uur het programma Dag van Nationale Rouw te zien. Op Nederland 2 is de speciale gebedsdienst te zien voor de slachtoffers in Amersfoort.

De hele dag is er geen STER-reclame op radio en televisie.

1962

Het is voor het eerst sinds 1962 dat er een dag van nationale rouw is afgekondigd. De laatste was op 8 december, toen voormalig koningin Wilhelmina werd bijgezet.

Het is niet verplicht om mee te doen met de dag van nationale rouw, maar het kabinet verwacht wel dat burgers de minuut stilte in acht nemen na de landing van de eerste vliegtuigen met slachtoffers. Ook kunnen mensen hun vlag halfstok hangen.

Door: Suse en Helen

STER reclame