NOS NieuwsAangepast

Vandaag dag van nationale rouw

Premier Rutte heeft vandaag, woensdag 23 juli, uitgeroepen tot dag van nationale rouw. Vanmiddag komen de eerste slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 aan in Eindhoven.

Van alle overheidsgebouwen hangt de vlag halfstok. Verder worden op verschillende momenten klokken geluid. Dat gebeurt ook gedurende 5 minuten voor aankomst van de vliegtuigen. Dat is waarschijnlijk om 16.00 uur.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen op vliegbasis Eindhoven aanwezig zijn als de eerste lichamen terugkeren in Nederland. Ook premier Rutte en vicepremier Asscher zijn erbij, evenals als vertegenwoordigers van andere landen met slachtoffers. Onder anderen de gouverneur-generaal van Australië zal erbij zijn.

Minuut stilte

Na de landing van de twee militaire vliegtuigen klinkt er een trompetsignaal. Daarna zal er een minuut stilte in acht worden genomen.

Het is niet verplicht om mee te doen met de rouw. Iedereen moet zelf weten wat hij doet, maar het kabinet hoopt wel dat burgers de minuut stilte in acht nemen. Ook kunnen mensen hun vlag halfstok hangen.

De overheid bepaalt niet dat winkels gesloten en evenementen afgelast moeten worden. Het is aan de winkeleigenaars en de organisatoren om te bepalen hoe er met de rouw wordt omgegaan.

Geen STER-reclame

De Tweede Kamer heeft de voor vanmiddag geplande commissievergaderingen voor Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie uitgesteld.

De hele dag is er geen STER-reclame op radio en televisie.

Pleidooi

Maandag pleitten verschillende partijen in de Kamer voor een dag van nationale rouw. Rutte zei dat hij eerst met de nabestaanden wilde overleggen. "Nationale rouw kennen we eigenlijk niet, maar als er behoefte aan is, veranderen we dat", zei hij gisteren.

De laatste dag van nationale rouw was 8 december 1962, de dag dat koningin Wilhelmina werd bijgezet. Toen werden veel evenementen afgelast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl