NOS NieuwsAangepast

Harde woorden Timmermans bij VN

"Tot ik sterf zal ik niet begrijpen dat het zo lang duurde voordat reddingswerkers in Oekraïne hun moeilijke werk mochten doen, en dat menselijke resten gebruikt zijn als politiek spelletje. Ik hoop dat ik dat nooit meer hoef te zien." Dat zei minister Timmermans van Buitenlandse Zaken in een emotionele toespraak in de VN-Veiligheidsraad.

De minister bedankte de Veiligheidsraad voor het veroordelen van het neerhalen van de MH17 boven Oost-Oekraïne. Hij herhaalde dat Nederland niet zal rusten voordat alle feiten boven tafel zijn. Ook zei hij dat het voor Nederland de hoogste prioriteit heeft om de slachtoffers zo snel mogelijk naar Nederland te halen.

Timmermans is woedend dat het zo lang duurt voordat de slachtoffers uit het rampgebied zijn gehaald.

Trouwring

"De afgelopen dagen hebben we schokkende verhalen gehoord over gesleep met lichamen van de slachtoffers en over het beroven van de slachtoffers. Het moet ondraaglijk zijn om je man te verliezen, en dan bang te moeten zijn dat een schurk zijn trouwring van zijn lichaam steelt."

"De beelden van kinderspeelgoed waarmee wordt gegooid, koffers die worden geopend, en paspoorten die worden getoond, maken ons woedend."

Timmermans probeerde zich voor te stellen wat de slachtoffers in hun laatste momenten dachten en voelden. "Hoe verschrikkelijk moet het geweest zijn, toen ze wisten dat het vliegtuig neerstortte. Hebben ze de handen van hun geliefden vastgehouden, hebben ze hun kinderen aan hun hart gedrukt, elkaar een laatste keer in de ogen gekeken? We zullen het nooit weten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl