NOS NieuwsAangepast

Verkoop tweedehands e-boek mag

Tweedehands e-boeken mogen voorlopig nog verkocht worden. Dat heeft een voorzieningenrechter van de rechtbank van Amsterdam bepaald.

Het Nederlandse Uitgeversverbond (NUV) probeerde via een kort geding de verkoop van tweedehands e-boeken via de website van Tom Kabinet te verbieden. Het verbond stelt dat Tomkabinet.nl inbreuk maakt op de auteursrechten en de verkoop van illegale e-boeken faciliteert.

E-boeken vernietigen

Volgens Tomkabinet.nl moeten de regels voor e-boeken hetzelfde zijn als die voor papieren boeken, die wel doorverkocht mogen worden. Op de website mogen alleen legale e-boeken worden aangeboden. Bovendien moeten de aanbieders van de e-boeken hun eigen exemplaar verwijderen zodra het tweedehands e-boek wordt verkocht, stelt Tomkabinet.nl.

Het NUV vindt dat niet genoeg. Het uitgeversverbond stelt dat het helemaal niet te controleren valt of alleen legale exemplaren worden aangeboden en of mensen ook daadwerkelijk hun exemplaar vernietigen als het verkocht is.

De voorzieningenrechter zegt dat niet duidelijk is of er een juridisch verschil is tussen e-boeken en papieren boeken. Hij vindt dat de Europese rechtspraak daarover meer duidelijkheid moet geven. Tot die tijd wil hij de verkoop niet verbieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl