Moskou eist uitleg jager Oekraïne

time icon Aangepast

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat vlucht MH17 boven Oekraïne begeleid werd door een Oekraïens gevechtsvliegtuig. De jager zou op 3 tot 5 kilometer afstand van het passagierstoestel hebben gevlogen. Volgens Moskou moet de regering in Kiev daarover uitleg geven.

Ook zegt het ministerie dat de Russen geen raket in de nabijheid van de Maleisische Boeing hebben waargenomen. De Russen vragen de Amerikanen om satellietbeelden ter beschikking te stellen waarop een raket te zien is, "als die beelden er al zijn".

Buk

De Russische militaire top spreekt bovendien tegen dat aan de geestverwanten in Rusland een Buk-raketsysteem of andere andere wapens geleverd zijn.

Volgens de Verenigde Staten en Oekraïne is de raket die het vliegtuig trof afgeschoten van zo'n mobiele Buk-installatie, die geleverd was door Rusland, waarschijnlijk inclusief personeel dat hem kon bedienen.

Kiev

De Amerikanen hebben online elf punten gepresenteerd waaruit volgens hen blijkt dat het vliegtuig met een raket is neergeschoten.

Ook na de verklaring uit Moskou trekt de Oekraïense regering de beschuldiging over de Russische betrokkenheid niet in. Kiev blijft erbij dat de raketinstallatie mét personeel aan de separatisten geleverd is.

STER Reclame