NOS NieuwsAangepast

"Malaysia Airlines mogelijk failliet"

Malaysia Airlines presenteert deze week plannen om uit de rode cijfers te komen. Grootste aandeelhouder van de maatschappij is de Maleisische staat, die bijna 70 procent van het bedrijf in handen heeft.

Tot de mogelijkheden behoren een vertrek van de beurs en een gecontroleerd faillissement, meldde persbureau Bloomberg vanochtend op gezag van welingelichte bronnen. Malaysia Airlines wil niet op de berichten ingaan.

Het bedrijf liet weten prioriteit te geven aan de nasleep van de vliegramp boven Oekraïne.

Zware verliezen

In maart verongelukte een ander toestel van Malaysia Airlines. Vlucht MH370 van Kuala Lumpur naar Peking verdween spoorloos en is vermoedelijk neergestort in de Indische Oceaan.

Voor die ramp kampte de luchtvaartmaatschappij al met zware verliezen, als gevolg van felle concurrentie en hoge brandstofprijzen.

Hugh Dunleavy, topman van Malaysia Airlines, weerspreekt in een interview met het Financieele Dagblad dat het einde nabij is. "We hebben van alle kanten steun en begrip gekregen."

Boekingen

Volgens de topman, die in Nederland is, was eerder dit jaar na het verdwijnen van MH370 een sterke afname in het aantal boekingen te zien, vooral in China. "Maar de gevolgen van het neerstorten van MH17 afgelopen donderdag lijken beperkt. Mensen zien dat het niet onze schuld was."

Malaysia Airlines is volgens hem druk aan het hervormen en "dat zal door de ramp in Oekraïne alleen maar urgenter worden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl