NOS NieuwsAangepast

Briefing Tweede Kamer over MH17

Leden van de Tweede Kamer worden vanochtend bijgepraat over de stand van zaken rond de vliegramp in Oekraïne. Premier Rutte en de ministers Plasterk en Opstelten informeren een delegatie van de Tweede Kamer.

De afgelopen dagen lieten Kamerleden hun onvrede blijken, omdat ze naar hun mening te weinig inzicht hebben in de activiteiten en beweegredenen van het kabinet.

Fractievoorzitter Van Ojik van GroenLinks zei in het NOS Radio 1 Journaal dat hij erg veel vragen heeft. "Je wordt er een beetje moedeloos van dat er al dagenlang een impasse is. Voor zover ik kan nagaan doet het kabinet er alles aan om de impasse te doorbreken, maar wat ga je doen als dat niet lukt?"

Frustratie

Han ten Broeke, buitenlandspecialist van de VVD, wil weten van het kabinet wat er gedaan wordt om de lichamen zo snel mogelijk te identificeren en repatriëren. "Ik merk de toenemende frustratie bij mijzelf dat nu dagen na de ramp de lichamen nog steeds niet onderweg zijn."

Ten Broeke is wel tevreden over premier Rutte, die internationaal blijft aandringen op repatriëring en het veiligstellen van bewijsmateriaal.

Tijd voor duidelijkheid

Michiel Servaes van de PvdA is de initiatiefnemer van de briefing. Hij zegt dat de Kamer bewust de afgelopen dagen uit beeld is gebleven om het kabinet de ruimte te geven om actie te ondernemen. Maar nu is het tijd voor duidelijkheid, zegt hij.

"Het gaat om twee grote groepen vragen", zegt Servaes. "De eerste groep is: waarom duurt het zo lang om in het rampgebied te komen? En hoe kunnen de lichamen op een respectvolle en snelle manier geborgen worden? Daarnaast moeten we ook praten over de schuldvraag. Er zijn landen die bewijzen presenteren waaruit zou blijken dat we met een terreurdaad te maken hebben, gesteund vanuit Moskou. Ik wil graag van het kabinet horen hoe zij die bewijzen interpreteren en wat voor consequenties ze daaraan verbinden."

De briefing wordt vanaf 10.00 uur live uitgezonden op Nederland 1, het themakanaal NPO Nieuws en op nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl