Rebellenleider heeft zwarte dozen

time icon Aangepast

De leider van de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne heeft gezegd dat hij de twee zwarte dozen heeft van de neergeschoten Boeing van Malaysia Airlines. Volgens Aleksander Borodai staan de vluchtrecorders op zijn kantoor en zullen ze worden overhandigd aan de internationale luchtvaartautoriteiten.

Het was tot nu toe onduidelijk of de vluchtrecorders waren gevonden. Op beelden van het Britse persbureau Reuters is te zien dat iemand door een korenveld loopt met een box, die er volgens experts uitziet als een vluchtrecorder. De beelden zouden twee dagen geleden zijn gemaakt.

De zelfbenoemde leider van de volksrepubliek Donetsk, Borodai, heeft volgens de Russische nieuwszender Russia Today gezegd dat hij persoonlijk toezicht houdt op de twee recorders. "De vliegtuigonderdelen die op de zwarte dozen lijken, zijn op de plaats van de crash gevonden en staan nu op het hoofdkwartier van de volksrepubliek in Donetsk."

Regering in Kiev

Hij zei verder dat de zwarte dozen "zeker niet" overgedragen zullen worden aan vertegenwoordigers van de Oekraïense regering. "Zij kunnen de gegevens op de vluchtrecorders wissen om de waarheid te verdoezelen."

Borodai haakte ook in op de verblijfplaats van de geborgen lichamen. Hij zei dat die inderdaad in gekoelde wagons liggen in het station van de stad Torez. De trein blijft daar staan totdat internationale experts zijn gearriveerd, zei hij.

STER Reclame