Premier Rutte heeft vanmiddag "een intens gesprek" gehad met president Poetin van Rusland. Hij zei Poetin dat er nu snelle resultaten moeten komen bij de berging van de slachtoffers van vlucht MH17, lichtte hij toe op een persconferentie in Den Haag.

De premier wees Poetin naar eigen zeggen op zijn verantwoordelijkheid. "Ik heb tegen hem gezegd: jij moet het nu doen! Ik zou niet weten wie ik anders moet bellen."

Rutte heeft geen goed woord over voor de gang van zaken in het rampgebied, waar het onderzoek nog nauwelijks is begonnen. "Het is nu absoluut noodzakelijk en de eerste prioriteit dat de slachtoffers worden geborgen", zei hij.

Walgelijk

"Iedereen die daar niet aan meewerkt laadt een ernstige verdenking op zich. Ik ben geschokt door de beelden van de plek", aldus Rutte. "Mensen lopen te rotzooien met persoonlijke bezittingen van de slachtoffers. Het is ronduit walgelijk."

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa maakte vanavond bekend dat verschillende pro-Russische separatisten gisteren dronken en agressief waren op de rampplek.

Rutte belde vandaag ook met premier Cameron van Groot Brittannië en premier Abbott van Australië. Zij steunen Rutte in de eis dat Poetin in actie moet komen om de situatie te verbeteren.

STER reclame