NOS NieuwsAangepast

Telegraaf hekelt "MOORDENAARS"

Het Nederlandse kabinet opereert nog voorzichtig en wil de uitkomsten van onderzoek afwachten. Maar voor verschillende Nederlandse kranten staat wel vast wie verantwoordelijk is voor de vliegramp met vlucht MH17 boven Oekraïne. De Telegraaf heeft een kop over de volle breedte van de voorpagina: "MOORDENAARS" , bij een foto van enkele kopstukken van de pro-Russische separatisten in het gebied.

Een van die kopstukken is Igor Girkin, die kort na de ramp op de Russische versie van Facebook opschepte over het vliegtuig dat zijn strijders hadden neergeschoten. Hij dacht toen nog dat het een Oekraïens toestel was, een Antonov AN-26.

Girkin, legt de Telegraaf uit, is een voormalige officier van het Russische leger, die na bij Poetins geheime militaire dienst diende. Sinds een aantal maanden noemt hij zich minister van Defensie van de zelf uitgeroepen Republiek Donetsk in Oekraïne.

"Staatspropaganda"

In het hoofdredactionele commentaar is de Volkskrant vooral fel over de Russische president: "Europa verdraagt geen gemorrel aan grenzen, geen claims over de verdediging buiten de landsgrenzen van de belangen van etnische verwanten en geen staatspropaganda die de moordzucht aanwakkert. Vladimir Poetin is verantwoordelijk voor de terugkeer van al deze fenomenen; echo's uit de donkerste periode van de Europese geschiedenis."

Na de MH17-ramp kan de EU niet langer wegkijken, vindt De Volkskrant. "Het is de hoogste tijd dat de Europeanen Poetin duidelijk maken dat zijn cynische calculaties niet langer opgaan."

Boycot

In Trouw staat een ingezonden brief van iemand die oproept tot een boycot van Rusland. "Het is tijd dat wij niet langer Rusland bezoeken, met een man aan het roer die bloed aan zijn handen heeft."

Het AD vindt juist de aanpak van premier Rutte de enige juiste. "Zoals al maanden blijkt, lossen emoties niets op", aldus de krant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl