Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er 193 Nederlanders zijn omgekomen bij de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne. Malaysia Airlines sprak van 192 Nederlandse slachtoffers, maar bleek iemand met een dubbele nationaliteit als Maleisisch te rekenen.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zegt dat aan de hand van de passagierslijst van Malaysia Airlines controles zijn uitgevoerd bij onder meer de gemeentelijke basisadministratie. Daaruit bleek dat 193 mensen een Nederlands paspoort hadden.

Dubbele nationaliteiten

Malaysia Airlines maakte eerder bekend dat bij het vaststellen van de nationaliteit van de laatste vier passagiers verwarring ontstond, omdat twee van hen een dubbele nationaliteit hadden.

Een van de passagiers had zowel een Nederlands als een Amerikaans paspoort. De ander was Brit en Zuid-Afrikaan. Malaysia Airlines heeft hen als respectievelijk Nederlander en Brit in de lijst met slachtoffers opgenomen.

Het is vooralsnog niet duidelijk hoe het verschil valt te verklaren tussen het aantal Nederlandse slachtoffers dat Malaysia Airlines aanhoudt en het aantal dat het ministerie van Buitenlandse Zaken aanhoudt. Bij de ramp met vlucht MH17 kwamen in totaal 298 mensen om het leven.

STER reclame