NOS NieuwsAangepast

Spanje en GB kibbelen om Gibraltar

Spanje en Groot-Brittannië hebben elkaars ambassadeur op het matje geroepen vanwege een incident bij Gibraltar.

Een Spaanse marineschip dwong twee koopvaardijschepen die de haven van Gibraltar wilden binnenvaren, om rechtsomkeert te maken .

Volgens Spanje voeren de koopvaardijschepen in Spaanse wateren en had zijn marine het volste recht om hen de doorvaart te beletten. Volgens de Britten voeren de schepen in internationale wateren, die voor iedereen toegankelijk zijn.

Matjes

De Britten riepen de Spaanse ambassadeur in Londen op het matje om hun boosheid over de Spaanse actie tot uiting te brengen.

De Spanjaarden reageerden als door een wesp gestoken. "Het oproepen van een ambassadeur is een zeer vergaande stap die alleen voor de ernstigste situaties is bedoeld", zei het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Om hun ongenoegen te onderstrepen, riepen de Spanjaarden op hun beurt de Britse ambassadeur in Madrid ter verantwoording.

300 jaar

Het zuidelijkste puntje van het Iberisch schiereiland werd 300 jaar geleden door Spanje aan Groot-Brittannië afgestaan. Spanje wil dat terugdraaien.

Sinds het aantreden van de huidige Spaanse regering heeft het conflict om Gibraltar al een paar keer tot aanvaringen tussen Londen en Madrid geleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl