NOS NieuwsAangepast

Waar is systeem dat MH17 raakte?

De Boeing van Malaysia Airlines zou zijn neergeschoten door een luchtdoelraket. Waar is de lanceerinstallatie?

Gelijk na de ramp waarbij alle 298 inzittenden om het leven kwamen, vlogen de verwijten over en weer. Oekraïne zegt dat de pro-Russische separatisten erachter zitten. Rusland en de separatisten zelf zeggen dat Oekraïne het vliegtuig heeft neergeschoten.

Aan het begin van de opstand schoten de pro-Russische separatisten nog wel eens een helikopter uit de lucht; de laatste tijd zijn dat steeds vaker vliegtuigen van het Oekraïense leger. Dat voedt de gedachte dat de separatisten beschikken over een systeem om vliegtuigen op grote hoogte neer te schieten.

Buk-systeem

Een kleine maand geleden maakten de pro-Russische separatisten bekend dat ze een geavanceerd Buk-raketsysteem hadden veroverd op het leger van Oekraïne; nu ontkennen ze dat.

Oekraïense veiligheidsdiensten zeggen dat ze een telefoongesprek hebben onderschept tussen Russische separatisten en het Russische leger. Daarin wordt gesproken over een vliegtuig dat ze hebben neergehaald. Eerst wordt gezegd dat het een militair vliegtuig is, later wordt duidelijk dat het een lijnvlucht is. Het is nog niet vastgesteld of het gesprek echt is.

Afweergeschut

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat het op de dag van de vliegramp radaractiviteit heeft waargenomen van een Buk-raketsysteem dat onder controle stond van Oekraïne. Dat zou ten zuiden van de stad Donetsk hebben gestaan.

De regering in Kiev zegt dat het eigen afweergeschut het vliegtuig nooit kon raken. Er zijn gisteren ook geen projectielen afgevuurd, aldus de regering.

Waar is het raketsysteem?

Grote vraag is nu: waar is het raketsysteem waarmee zou zijn geschoten? Een adviseur van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken beweert op Facebook dat Rusland het systeem afgelopen nacht over de grens naar Rusland heeft gesmokkeld.

Het Russische Buk-raketsysteem is in Europa beter bekend als SA11- en SA17-raketten. Met het systeem kunnen objecten tot 20 kilometer hoogte uit de lucht worden geschoten. Het bestaat uit een aantal rijdende voertuigen, waardoor het snel kan worden verplaatst.

Experts

Getuigen op de grond zeggen dat de wrakstukken van vlucht MH17 over een grote oppervlakte verspreid liggen. Dat zou erop kunnen wijzen dat het toestel in de lucht uit elkaar is gevallen of geschoten.

Het is nog niet zo makkelijk om het Buk-systeem te bedienen, zegt correspondent Geert Groot-Koerkamp. "Dan moet je er toch het een en ander van afweten. Het is dan zeer waarschijnlijk dat er ook experts zijn geleverd om het systeem te bedienen. Rusland ontkent dat nu, maar als het waar blijkt te zijn zullen de gevolgen voor Rusland zeer ernstig zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl