NOS NieuwsAangepast

Haven Rotterdam groeit nauwelijks

De eerste zes maanden van dit jaar hebben voor de haven van Rotterdam weinig groei gebracht. De totale overslag van onder meer containers, ertsen, olieproducten en chemicaliën nam vergeleken met vorig jaar met 0,6 procent toe.

Steenkool

De overslag van ruwe olie steeg. Door de lage vraag naar raffinageproducten in Europa, de concurrentie van andere raffinaderijen in de wereld en goedkoop schaliegas in de VS draaiden raffinaderijen niet op volle toeren en waren de winstmarges laag. Daardoor zijn er veel minder minerale olieproducten zoals stookolie, nafta en benzine overgeslagen.

De overslag van ijzererts en schroot bleef stabiel. De Europese staalindustrie draait maar op 80 procent van de capaciteit. Wel is er bijna 10 procent meer steenkool aangevoerd en doorgevoerd.

Granen en containers

De grootste stijging zit in de hoek van de agribulk, dus granen, soja en mais. Dat nam toe met meer dan 37 procent. Ook de overslag van bouwmaterialen en grondstoffen voor de industrie nam met bijna 12 procent toe.

De containeroverslag steeg licht. Vooral de aantrekkende Britse economie zorgt voor meer overslag tussen Rotterdam en de Baltische Staten en Groot-Brittannië. Door grotere containerschepen liepen er wel minder zeeschepen de haven binnen.

Nettowinst

Financieel ging het Havenbedrijf Rotterdam er licht op vooruit. De omzet nam toe door onder meer de exploitatie van Maasvlakte 2. De opbrengsten uit havengelden bleven gelijk. Netto bleef er voor het havenbedrijf 119 miljoen euro over, iets meer dan vorig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl