NOS NieuwsAangepast

"Hiervoor moet iemand boeten"

De Britse kranten spreken allemaal van een laffe moord op 298 mensen aan boord van de Boeing 777 van Malaysia Airlines. "Iemand zal hiervoor boeten!", schrijft bijvoorbeeld de Daily Mirror.

De pers in Engeland kijkt wat dat betreft naar Moskou. "Poetin, als jij hier iets mee te maken hebt...." De kranten schrijven dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne het toestel met een raket uit de lucht hebben geschoten. De rebellen worden gesteund door Poetin.

De Belgische media zijn voorzichtiger. Zij constateren dat verschillende Belgen onder de doden zijn en dat het nog steeds niet duidelijk wie er achter de aanslag zit. Al staat voor De Morgen wel vast wat er gisteren is gebeurd: "Russisch luchtdoelsysteem is enig mogelijke daderwapen."

"Dit verandert alles"

Ook de Duitse media zeggen dat het niet anders kan dan dat de pro-Russische separatisten achter deze aanslag zitten. "Dit verandert alles", schrijft bijvoorbeeld Die Zeit. Het conflict in Oekraïne is daarmee in een nieuwe fase gekomen, zegt de krant.

In Canada stelt de Calgary Herald dat Rusland heel wat heeft uit te leggen. Amerikaanse satellieten moeten volgens deze krant kunnen vaststellen wie de fatale raket heeft afgeschoten.

Jonge kinderen

De Filipijnse media treuren om de drie Filipijnen bij de crash zijn omgekomen. Zij weten te melden dat de slachtoffers een moeder en haar twee kinderen zijn. De nieuwszender ABS-CBN zegt dat het om jonge kinderen gaat. "Hun leeftijd is niet bekendgemaakt."

Ook veel aandacht in Indonesië voor de Boeing van Malaysia Airlines. Er zijn twaalf Indonesiërs onder de slachtoffers. Volgens de krant Republika heeft president Yudhoyono onmiddellijk alle Indonesische luchtvaartmaatschappijen opgeroepen Oost-Oekraïne te mijden.

De president heeft volgens andere kranten alle Indonesiërs die op reis gaan opgeroepen om zorgvuldig te kijken welke route het vliegtuig neemt naar Azië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl