NOS NieuwsAangepast

"Aanslag MH17 niemands belang"

De vliegtuigramp in Oekraïne kan misschien ook positieve gevolgen hebben voor het conflict tussen Oekraïne en Rusland. Dat zegt Defensiespecialist Ko Colijn van Clingendael in het NOS Radio 1 Journaal.

Wat zal dit doen met het conflict tussen Oekraïne en Rusland?

"Het spectrum is nogal breed. Als de Russen blijven beweren dat ze er niets mee te maken hebben, dan zou je bijna terugdenken aan de Eerste Wereldoorlog, toen de vlam ook internationaal in de pan vloog na een incident. Maar ik denk niet dat wij zulke heethoofden zijn."

"Maar het kan ook goed uitpakken. Dat klinkt bizar, maar ze zouden kunnen denken: dit is uit de hand gelopen, dit kan zo niet. Het zou achter de schermen tot een vorm van diplomatie kunnen leiden."

"Wie weet zeggen ze tegen de separatisten: 'We weten dat jullie het gedaan hebben, we zullen het niet al te hoog laten opspelen. We verwachten nu wel dat jullie de hulp aan de Oekraïne staken.' Vermoedelijk zullen ze zich in het Kremlin achter de oren krabben."

Waarom zijn Oekraïne en de Verenigde Staten er zo van overtuigd dat het vliegtuig is neergeschoten?

"Het is voor een deel een kwestie van afstrepen. Je gaat kijken naar raketsystemen die mobiel zijn en hoger dan de 8 kilometer kunnen komen. Dan houd je alleen een zogenoemd Buk-luchtdoelsysteem over. Opgeteld bij de wetenschap dat de rebellen zeer waarschijnlijk zo'n Buk-systeem hebben buitgemaakt, eind juni, is de conclusie nogal duidelijk: het moeten de rebellen geweest zijn. Eveneens opvallend dat Rutte sprak 'over wie hier achter zitten', dat zeg je niet als het gaat om een ongeluk."

Ook de Russen hebben dat soort systemen, toch?

"Vanaf Russisch grondgebied is het vrij moeilijk om een dergelijke afstand te overbruggen. Het zijn waarschijnlijk de rebellen zelf geweest, als ze ertoe in staat waren. Dat laatste zijn ze waarschijnlijk niet, dus in dat geval hebben ze hulp gehad van specialisten die vermomde vrijwilligers zijn en deze raket hebben helpen afvuren."

Dan zou je denken: je schiet toch niet zomaar op een vliegtuig met passagiers?

"Ik denk dat dat in niemands belang is geweest. Dat verklaart ook wel de schrik van de rebellen toen ze erachter kwamen dat het een passagierstoestel was. Wat dat betreft zijn ze al door de mand gevallen."

"Wel is het denkbaar dat ze dachten dat het een transportvliegtuig betrof van Oekraïne. Men was aanvankelijk juist daarom ook blij en euforisch. Maar zo'n raket is niet zo slim om te denken: ik moet dat andere toestel hebben. Zo'n raket zoekt gewoon de hittebron en heeft de verkeerde getroffen."

De VN-veiligheidsraad komt vandaag ook bijeen. Waar zal het over gaan?

"Er zullen beschuldigingen over en weer vliegen. Aan de Russen zal gevraagd worden of zij er iets mee te maken hebben. Zij zullen op hun beurt bewijzen van die beschuldiging willen zien. Er zullen veel dreigementen zijn, maar iedereen is vreselijk bang om het door dit vreselijke incident uit de hand te laten lopen. Er zal vooral worden opgeroepen om de kalmte te bewaren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl