Door correspondent Wouter Zwart

Bronnen binnen de Amerikaanse veiligheidsdiensten bevestigen dat vlucht MH17 van Malaysia Airlines is neergeschoten boven Oekraïne. Dat is gebeurd met een luchtdoelraket. Over de afkomst van de raket en de identiteit van de daders doen de veiligheidsdiensten echter nog geen mededelingen.

Het toestel met aan boord 283 passagiers en vijftien bemanningsleden was op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Het vloog boven Oost-Oekraïne op tien kilometer hoogte, toen het plotseling van de radar verdween. De Oekraïense overheid en pro-Russische separatisten beschuldigen elkaar ervan dat ze achter de aanslag zitten.

Krachtig antwoord

In het Amerikaanse Congres klinkt inmiddels de eerste roep om actie. Elliot Engel, de top-democraat in de commissie van Buitenlandse Zaken in het Huis van Afgevaardigden noemt het neerschieten een vorm van terrorisme. "Het is niet anders dan de terreurdaden waaraan Iran zich vele jaren heeft schuldig gemaakt"..."De wereldgemeenschap moet samenkomen en beslissen over een krachtig antwoord," aldus Engel, die ook suggereerde dat de Russische president Poetin medeverantwoordelijk zou zijn, door zijn structurele militaire steun aan de separatisten in Oekraïne.

In het licht van deze opmerkingen roepen verschillende Amerikaanse congresleden om nog zwaardere sancties tegen Moskou als inderdaad sprake zou zijn van Russische betrokkenheid. Ook gaan er stemmen op in het Congres om de Oekraïense strijdkrachten zwaarder te bewapenen.

Motieven

Met dergelijke conclusies nemen congresleden een opvallend voorschot op de resultaten van de pas begonnen onderzoeken. Tot nu toe is nog geheel onduidelijk wie er verantwoordelijk zijn voor de aanslag en wat hun motieven waren. Mede om deze reden onthoudt de regering-Obama zich vooralsnog van conclusies en veroordelingen.

STER reclame