154 Nederlanders in ramptoestel

Aangepast

Aan boord van de gecrashte Malaysia Airlines-vlucht waren 154 Nederlanders. Dat heeft Huib Gorter van Malaysia Airlines Europa gezegd op een persconferentie op Schiphol.

Verder waren er volgens Gorter 43 Maleisiërs (onder wie de bemanningsleden), 27 Australiërs, 12 Indonesiërs, 9 Britten, 4 Duitsers, 4 Belgen, 3 Filipijnen en een Canadees aan boord.

In totaal had het toestel 283 passagiers aan boord en 15 bemanningsleden. Van 41 mensen zijn de namen wel bekend, maar is de nationaliteit nog niet vastgesteld.

Namen

De namen en overige nationaliteiten van de slachtoffers worden pas vrijgegeven als alle nabestaanden zijn ingelicht. De Franse minister Fabius van Buitenlandse Zaken zei eerder vanavond dat er ook 4 Fransen aan boord waren.

Malaysia Airlines stuurt een vliegtuig met onderzoekers van Kuala Lumpur naar Kiev. Van daar wordt het team over de weg naar Oost-Oekraïne gereden.

Het vliegtuig vliegt daarna naar Schiphol om nabestaanden op te halen die naar Oekraïne willen en eventueel de plaats van het ongeluk willen bezoeken.

Contact verloren

De Oekraïense luchtverkeersleiding verloor het contact met vlucht MH17 om 14.15. Het bevond zich op dat moment op ongeveer tachtig kilometer van de Russisch-Oekraïense grens.

Gorter zei dat Malaysia Airlines uitgaat van een ongeluk. Hij baseert dat op de mededelingen van de Oekraïense luchtvaartautoriteiten en filmbeelden die hij heeft gezien. Wat de oorzaak van het ongeluk is geweest, weet hij niet.

Hij zei dat het gebied waar het toestel verongelukte voor de luchtvaartsector geen oorlogsgebied is. "Anders krijg je ook geen toestemming om eroverheen te vliegen."

STER Reclame