NOS NieuwsAangepast

298 doden bij Malaysia-crash

In Oekraïne is een passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines neergestort dat in Amsterdam is opgestegen. Malaysia Airlines bevestigt dat vlucht MH17 wordt vermist. Dat gebeurde in de buurt van Donetsk op 50 kilometer van de Russische grens.

Malaysia Airlines zegt in een verklaring dat het toestel 283 passagiers en 15 bemanningsleden aan boord had. Daar zitten veel Nederlanders bij, zei minister Opstelten. Hoeveel is nog onduidelijk.

Het toestel was om 12.14 uur van Schiphol opgestegen. Het zou om 00.10 Nederlandse tijd in Kuala Lumpur aankomen.

KLM

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines is een gecombineerde lijndienst van Malaysia Airlines en KLM, die dagelijks op Kuala Lumpur vliegt. Het KLM-vluchtnummer was KL4103.

KLM zegt in een verklaring dat het met leedwezen kennis heeft genomen van "een mogelijk incident" met deze vlucht. "We staan in contact met Malaysia Airlines om meer informatie te krijgen."

Schiphol heeft een GRIP2-procedure in werking gezet waardoor er hulpverleners naar de luchthaven zijn gekomen. Die worden ingezet om familie en vrienden van inzittenden op te vangen.

Neergehaald

Een adviseur van de Oekraïense regering heeft tegen Interfax gezegd dat alle inzittenden zijn omgekomen. Verder zegt hij dat het toestel door pro-Russische separatisten met een raket uit de lucht is gehaald. President Porosjenko spreekt van een terroristische daad.

De Europese organisatie voor veiligheid in de Luchtvaart, Eurocontrol, zegt dat het toestel 10 kilometer hoogte vloog toen het van de radar verdween.

Het toestel vloog op een hoogte die door de Oekraïense luchtvaartautoriteiten als veilig was bestempeld. Honderden meters lager lag een gebied waar geen burgervliegtuigen mochten komen. Na de crash is het luchtruim boven Oost-Oekraïne volledig gesloten.

Buk

De separatisten beschikken sinds kort over Buk-raketten van Russische makelij, ook bekend als SA11- en SA17-raketten. De separatisten ontkennen dat. Zij zeggen dat ze niet over de middelen beschikken om een toestel dat zo hoog vliegt uit de lucht te schieten.

Getuigen op de grond zeggen dat de wrakstukken over een groot verspreid liggen. Dat wijst erop dat het toestel in de lucht uit elkaar is gevallen of geschoten.

Zwarte doos

Separatisten hebben tegen persbureau Interfax gezegd dat ze een zwarte doos van het toestel hebben gevonden. Leiders van de separatisten zeiden eerder al dat die aan Rusland wordt overgedragen.

De Oekraïense premier zegt dat hij het neerstorten van het toestel laat onderzoeken en dat zijn troepen niet op luchtdoelen hebben geschoten. De minister van Defensie zegt dat niet vaststaat dat het toestel is neergehaald.

Onderzoek

Een onderzoek naar de oorzaak van een vliegramp wordt in principe gedaan door het land waar de ramp zich voordeed. Zo is dat internationaal afgesproken.

Een land dat veel slachtoffers te betreuren heeft, kan de rol van waarnemer krijgen. President Porosjenko zegt dat Nederlandse experts zijn uitgenodigd om aan het onderzoek mee te doen.

In Nederland is de Onderzoeksraad voor Veiligheid dan de aangewezen instantie. Dat was ook het geval bij het onderzoek naar het neerstorten van een toestel van Afriqiyah Airways bij Tripoli in 2010.

Noodnummers

D-reizen zei tegen de NOS dat deze vlucht door 25 klanten is geboekt. Een deel had Kuala Lumpur als eindbestemming, anderen wilden doorvliegen naar Australië en Nieuw-Zeeland. Drie van hen hebben hun reis op het laatste moment omgeboekt. Voor familieleden stelt D-reizen een noodnummer in: 023-5542555.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook een noodnummer ingesteld: 070-3487770. Familieleden van mensen die aan boord waren, kunnen daar terecht met hun vragen terecht. Malaysia Airlines heeft ook een alarmnummer: 0060-378841234.

De Franse minister Fabius van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat er ten minste vier Fransen aan boord waren. Mogelijk waren er ook Belgen aan boord. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft eveneens een noodnummer ingesteld: 0032-25014000.

Boeing

Vliegtuigbouwer Boeing heeft een verklaring op zijn website gezet: "Onze gedachten en gebeden zijn bij de mensen aan boord van het vliegtuig van Malaysia Airlines dat boven Oekraïne wordt vermist, en ook bij hun families en hun geliefden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl